Ерасмус+ Тренинг Курс PLASTIC-FREE YOUTH, Тирана, Албанија 11-18.05 🇦🇱

Кочани 15.07.2022

PLASTIC-FREE YOUTH, Тирана 🇦🇱 3 младински работници претставници на нашата организација учествуваа во Ерасмус+ проект во Тирана на тема : become part of the solution through youth engagement.

Обуката Plastic Free се одржа во Албанија и собра триесетина учесници. Со цел да се поттикне еколошката свест, преку развивање на нови вештини и знаења за чистење на области кои се силно погодени од пластично загадување, беше можно да се разменат добри практики за да се доближат младите луѓе со помалку можности преку еколошка работа. Ова беше можност за зајакнување на врските за соработка помеѓу организациите кои работат во областите на младите и одржливоста.
Секоја година, катастрофални количини пластика завршуваат во океанот. Се проценува дека околу 8 милијарди фунти! Голем дел од ова загадување се влева во океаните преку реките.

Присуството на пластика во животната средина има сериозни последици за екосистемите. Дивиот свет може да се заплетка или да се имобилизира со поголеми парчиња, додека помалите парчиња може да ги помешаат со храна од птиците и водните животни како што се делфините, желките и рибите. Резултат: сериозни здравствени проблеми кои водат до болка, страдање и често смрт на погодените животни. Пластиката не се распаѓа, туку се распаѓа. Во помали и помали честички. Како проклета последица, тие влегуваат во синџирот на исхрана на животните, а потоа и на луѓето.

Конкретните и сериозни мерки бавно пристигнуваат. Креаторите на политиката не прават ништо друго освен да се преправаат дека се загрижени. Компаниите размислуваат само за профит. Потрошувачите се умирачки и самозадоволни. Браво за оние кои веслаат против плимата.

Следете ги нашите идни можности и активно се вклучете во Ерасмус+ соработките ширум Европа!

ВЕ ОЧЕКУВАМЕЕЕ 🙂

Ваш

ЈУАНЈТЕД ЈУТ

Leave a Reply